Milyen előnyei vannak a talpmasszázsnak egészségre

A talpmasszázs több szempontból is jótékony hatású. Egyrészről van egy fizikai aspektusa, ami az izmok átnyomkodásból ered. Ez már önmagában nagyon hasznos. Serkenti a vérkeringést, a nyirokrendszer működését és csökkenti az ízületi fájdalmakat.

De további tanulmányok más jótékony hatását is felfedezték a talpmasszázsnak, olyanokat, mint a fájdalom, a magas vérnyomás csökkentése és segíthet olyan mentális problémák enyhítésében is, mint a szorongás és depresszió.  

Milyen tovább előnyökkel jár a talp masszázs?

A talpmasszázs megemeli az endorfin szintet

A testmozgás, a csokoládé és a talpmasszázs is endorfint szabadít fel a testben, ami segít a fájdalom és a kényelmetlenség megszüntetésében és boldogságérzetet vált ki.

Szóval mi köze a masszázsnak az endorfinhoz: Különböző tanulmányokon keresztül vizsgálták, hogyan hat a masszázs a páciensekre és azt találták, hogy masszázs alatt nagy mennyiségű endorfin szabadul fel. Ez azzal jár, hogy a masszázsban résztvevő személy nyugalmat érez, csökken a stressz és a fájdalom és segít megszabadulni a szorongástól és a depressziótól.

A talpmasszázs hatással van a test kortizol szintjére

Ezek után nem meglepő, hogy a masszázs hatással van a test kortizol szintjére. A kortizol az úgynevezett stressz hormon. Különböző dolgokat tesz a testtel: megemeli a szívverést, a vérnyomást, szorongás vált ki.

A talpmasszázs és bármely masszázs csökkenti a kortizol szintet, így az ember nyugodtabb állapotban tud szembenézni a hétköznapok sodrásával.

Jól esik, hogy valaki foglalkozik velünk

Azt is vizsgálták, hogy hogyan változik annak a személynek a hangulata, aki masszázsban részesül. Az ember alapvetően egy szociális teremtény, aki nem a hormonjaitól vagy gyógykezelésektől függ. Ha valaki törődik velünk, az egyszerűen jó érzés.

Láttuk, hogyan hat a talpmasszázs az endorfin szintre, és csökkenti a stresszt a kortizol szint csökkentésével. De a hormonális változások mellett nem tudunk eltekinteni a masszázs szociális aspektusaitól, ami abból ered, hogy egy másik emberi lény foglalkozik velünk. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy az emberi érintésnek, a törődésnek, nagyon pozitív hatása van a hangulatunkra.

A talpmasszázs csökkenti a fájdalomérzetet

A fájdalomnak sok oka lehet. Van, hogy pszichoszomatikus, van, hogy fizikai eredetű és van, hogy mindkettő egyszerre, ezért van nehézségünk a kezelésével. Személyről személyre változik az is, ki hogyan viseli a fájdalmat. Van, aki bele akar halni egy fájdalomba, míg a másik ember ugyanazzal az érzettel éli a hétköznapjait. Hogyan hat vajon a talpmasszázs a fájdalomra?

Ahogy már az előző pontokban átvettük a masszázsnak van fizikai és pszichológiai hatása is. Növeli a szociális élményt, illetve fokozza az endorfin termelődést, valamit csökkenti a stresszt. Ebből már logikusan következik, ha ezekben a dolgokban ilyen pozitív változás áll be, akkor a fájdalmat is könnyebben tudja kezelni az ember. Egy tanulmány kimutatta, hogy operáció után, azok, akik talpmasszázsban részesültek, sokkal könnyebben elviselték a fájdalmat, azokhoz képest, akik nem kaptak masszázst. Ezért a talpmasszázs segít a fájdalmak elviselésében.

Segít fenttartani egy egészséges vérnyomást és szívritmust

Magas vérnyomás esetén a szívnek keményebben kell dolgoznia és emiatt növekszik a stressz, illetve a szívizomzat igénybevétele. Innen már csak egy lépes egy szívgörcs vagy egy szívromham, ezért fontos a megfelelő vérnyomás.

A magas vérnyomásnak különböző okai lehetnek: az erő mértéke, amivel a vért pumpálja a szív, a sebesség, amivel pumpál a szív és a vér mennyisége, amit pumpálni kell. Látható, hogy ezt sok minden tudja befolyásolni, olyan dolgok is például, mint a stressz.

Az, hogy mekkora erővel távozik a vér a szívtől, a szív méretétől is függ. Egy megnagyobbodott szív sokkal nagyobb erővel fogja a vért pumpálni és ez magas vérnyomást eredményez. A megnagyobbodott szív annak, köszönhető, hogy a szív sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, és ezért megnövekszik az izomtömege. 

Egy a japánokon végzett kutatás szerint, a talpmasszázs jótékony hatással van a vérnyomásra.

A szívvel kapcsolatban a talpmasszázs jótékonyan hat még a szívritmusra is. Ugyanis, ha a szív túl gyorsan ver, abból is sok probléma származhat.  Például egy kritikus pillanatban a szívnek nincs elég ideje, hogy megteljen vérrel így nem tudja ellátni az egész testet. A megemelkedett szívverés szédülést, mellkasi fájdalmat és szorongást válthat ki.

Ugyanaz a japán tanulmány, ami talpmasszázs hatását kutatta a vérnyomásra, azt találta, hogy a masszázs a szívritmusra is jótékony hatással van.  

A pulzus csökkentésnek sok jótékony hatása van, a szív terhelését csökkenti. Ha a pulzus túl magas, a szív megnagyobbodik és a vérnyomás megnövekszik, ami további szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezetnek.

A talpmasszázs jótékonyan hat az egyensúlyérzetünkre

Az egyensúlyérzetünk egy olyan érzékelés, amin nem sokat szoktunk gondolkodni. Viszont hiányában mind a járás, mind a mozgás nehézségekbe ütközik. A talpmasszázs segít az egyensúlyérzékelés mechanikus aspektusainak kezelésében, ezzel növeli a mozgékonyságot.

Jó hatással van a talp bőrére

Mivel a talpmasszázs megnövel a vérkeringést, ezért nagyon jót tesz a talp bőrének is. Azt gondolod ez nem annyira fontos bőrfelület, mint mondjuk az arcbőröd, de valójában a kezed és a talpadon lévő bőr, ami a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. Ha kényelmetlen cipőkben, vagy mezítláb járunk, rengeteg nyomás nehezedik a talpakra.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a thai talpmasszázs megemelte a vér hőmérsékletét és áramlását a környező szövetekben.

Egy talpmasszázs nagyon jót tehet olyanoknak is, akik feldagadt lábaktól szenvednek. A masszázs jó hatással van a test nyirokrendszerére, ami a test hidratáltságáért felelős. Mivel a feldagadt láb a vízháztartás egyensúlyának kibillenésből ered, nagyon jó tehet neki a masszázs.

A talpmasszázs segít enyhíteni a szorongást és a depressziót

Ahogy fentebb már láthattuk, a talpmasszázs jó hatással van a test hormonháztartására és emiatt a szorongás és depresszió tünetei is enyhülhetnek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeres masszázsban részesültek, csökkent a pulzusuk, a vérnyomásuk, a kortizol szintjük, testhőmérsékletük és a légzésük is javult.

A talp masszázs segít a fájó izmokon

Általában ez az első jótékony hatása a masszázsnak, ami az emberek eszébe jut. Egész nap járkálunk, ráadásul sokszor kényelmetlen cipőben, ezért a talpmasszázstól első sorban azt várjuk, enyhítse az izmainkban a feszültséget.

A masszázs egy olyan folyamat, amiben jól átnyomkodják az izmokat és azokat körülvevő szöveteket.

Az emberek különböző izomfájdalmakat tapasztalhatnak. Izomfájdalom, amit sport után érzünk, vagy mert megerőltettük magunkat. A masszázs képes ezen segíteni. Egy masszázs nagymértékben könnyíthet a fárasztó testedzés utáni izomfájdalmakon, ezt testépítőknél és maratonfutóknál is kutatással igazolták.

Csökkenti az ízületi fájdalmat

Ízületi fájdalmakat sok dolog képes okozni, csontritkulás, feszes izmok vagy sérülés utáni fájdalom. Sokan szenvednek ilyen típusú fájdalmaktól.

A talpmasszázsban a feszült területekre összpontosítanak. Azáltal, hogy az ízület körüli izmok ellazulnak és azoknak a szöveteknek az masszírozásával, amik a szövetet körbe veszik, az ízületben megkönnyebbülést tapasztalhatunk. Azok a betegek, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de rendszeresen kaptak masszázst, a fájdalom enyhüléséről számoltak be.

Összességében azt mutatják a kutatások és tapasztalati megfigyelés is, hogy a talpmasszázs több szempontból nagyon előnyös az ember számára.

Részesülj te is a talp masszázs előnyeiben és próbáld ki nálunk!

Thai talpmassage
Thai talpmassage 30 perc 4.500,-
Thai talpmassage 60 perc 7.500,-
Thai talpmassage 90 perc 9.500,-
Thai talpmassage 120 perc 13.500,-

Hívj minket telefonon és foglald le a masszázsod időponját vagy kattints az "időpontfoglalás" linkre és foglalj online! 

 

Royal Lotus Thai Massage Savoya Park

1117 Budapest, Hunyadi János út 19.

Bejelentkezés: +36 70 368 8848

Nyitvatartás: H-SZ 10:00-21:00
 V: 10:00-20:00

Időpontfoglalás

 

Royal Lotus Thai Massage Campona 

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.


Bejelentkezés: +36 70 394 4494

Nyitvatartás: H-V 10:00-21:00 
V: 10:00-21:00

Időpontfoglalás

 

Royal Lotus Thai Massage&Spa  

1061 Budapest, Paulay Ede utca 56.


Bejelentkezés: +36 70 884 8018

Nyitvatartás: H-Sz.: 10:00-21:00
 V: 10:00-20:00

Időpontfoglalás